01.07.2021
V sobotu začínajú v Česku majstrovstvá sveta v ob 2021

     Pre 172 mužov a 131 žien zo 40 krajín bude nasledujúcich niekoľko dní patriť medzi najvzrušujúcejšie v ich športovej kariére. V severočeských Doksoch a okolí budú súťažiť o čo najlepšie umiestnenia, či medailové pozície na 37. majstrovstvách sveta v orientačnom behu. Šampionát v Česku mal mať pôvodne iba lesnú podobu. Po presune šprintových MS v Dánsku z 2020 na 2022 kvôli pandémii, sa organizátori dohodli s medzinárodnou federáciou IOF na spoločnej organizácii obidvoch disciplín (šprintových a lesných).
     
      V slovenskej výprave v stredu odcestovalo pod vedením trénera Štefana Šurgána do dejiska 5 mužov a 3 ženy. Medzi nimi sú 2 naši pretekári, skúsenejší Tomáš Mušinský a mladučká juniorka Ľubka Weissová. Tomáša čaká štart v individuálnom šprinte a v šprintových štafetách, v lesných disciplínach štartovať nebude. Ľubka nastúpi v individuálnom šprinte, na middli a v lesných štafetách. Ďalší nominovaní pretekári: Pavol Bukovác(FBA), Medard Féder (PEZ), Adam Jonáš(BBA), Daniel Pompura(TBB), Tamara Miklušová(RBA), Ela Sedíleková(FBA).
     
      Očakáva sa, že Česi pripravia vynikajúci šampionát. Úplne rozdielne charaktery terénov pre jednotlivé disciplíny, vysoká kvalita máp a tratí, atmosféra v arénach, kvalitné televízne prenosy, skúsení organizátori a pod., to všetko nasvedčuje, že o vzrušujúce momenty a krásne zážitky z ob nebude núdza.
      Česká televízia (ČT Sport) bude vysielať priame prenosy alebo záznamy zo všetkých pretekov. Vo veľkej konkurencii podujatí (Tour de France, Wimbledon, futbalové ME), ktoré súčasne prebiehajú, je takýto podiel na vysielacích časoch tiež veľkým úspechom. Mimochodom vysielanie preberá rekordný počet 8 krajín. Program na ČT sport: Neděle 4. července 9:55 Záznam závodu ze sprintu konaného dne 3. 7. Neděle 4. července 18:00 Přímý přenos závodu sprintových štafet Úterý 6. července 18:00 Přímý přenos závodu na krátké trati (finále) Čtvrtek 8. července 17:50 Přímý přenos závodu štafet Pátek 9. července 17:55 Přímý přenos závodu na klasické trati
     
      Program celých MS: sobota dopol. Sprint Q, popol. Sprint F, nedeľa popol. Sprint štafety, utorok dopol. Middle Q, popol. Middle F, štvrtok popol. lesné štafety, piatok popol. Long F
      Všetko nájdete na https://woc2021.cz/, Orienteering.sports live page, WOC 2021 teams, WOC 2021 App
     

    

Pollák Jozef (TKE6001)